چطور عزت‌نفس خود را بهبود بخشیم؟

عزت‌نفس از کجا نشأت می‌گیرد؟

چطور عزت‌نفس خود را بهبود بخشیم؟

عزت‌نفس از کجا نشأت می‌گیرد؟ والدین مهربان و محبت‌آمیز، از کودکان خود حمایت و آن ها را تحسین می‌کنند. والدین این احساس را در کودک خود ایجاد می‌کنند که جهان مکان خوبی برای زندگی‌کردن است. کودک در کنار اطرافیانش و کسانی که دوست دارد بزرگ می‌شود. عزت‌نفس کودک در اثر تعامل با خانواده و اطرافیانش شکل می‌گیرد. کودکانی که در اطرافیان یا محبتی که از آنها می‌گیرند دچار خلأ باشند، احساس ارزش درونی و شایستگی ندارند.

با بزرگ‌شدن کودکان و تجربه درد و رنج، عزت‌نفس آنها کاهش می‌یابد. آنها ارزش به خود و احساسات اساسی ارزش درونی را از دست می‌دهند. عزت‌نفس هسته مرکزی هویت فرد است و هسته سطح موفقیتی است که او در جهان تجربه خواهد کرد.

برخی از مردم می‌گویند شما "خوب نیستید." اغلب، افکار خود شما نیز همین را به شما می‌گویند. وقتی دیگران عزت‌نفس شما را پایین می‌آورند، باید یاد بگیرید که با این احساسات مبارزه کنید. همیشه باید به خود بگویید که چقدر خوب، ارزشمند و مستحق خوبی‌های جهان هستید.

 

روش‌های تقویت عزت‌نفس:

خویشتن پذیری را تمرین کنید: پذیرش خودتان به شما کمک می‌کند تحت هر شرایطی در مورد خود و افراد دیگر احساس بهتری داشته باشید. هرکسی ممکن است اشتباه کند. وقتی خویشتن پذیری را تمرین کنید، قادر خواهید بود:

1. قبول کنید که اشتباه کردن بخشی از پروسه یادگیری است

2. روش‌هایی را یاد بگیرید که مشکلات را به شکل متفاوتی حل کنید یا با کمی تغییر به نتیجه متفاوتی برسید.

3. نسبت به رفتار خود انتقاد داشته باشید و یاد بگیرید آن را بدون نقدکردن شخص خودتان تغییر دهید

خودتان را بشناسید: به تجربیات یا افکاری که عزت‌نفس شما را افزایش یا کاهش می‌دهند، توجه داشته باشید. نقاط قوت، توانایی‌ها و دستاوردهای خود را بشناسید. صادق باشید، و هرآنچه را که به آن افتخار می‌کنید، هرچند کوچک، را در آن بگنجانید. به این فکر کنید که آنها برای شما چه اهمیتی دارند و چرا برای شما مهم هستند.

به این فکر کنید که دوست دارید چه چیزی را در مورد خود تغییر یا بهبود دهید و چگونه می‌توانید این کار را انجام دهید.

تفکرات خود را دوباره برنامه‌نویسی کنید: به زبان و لحنی که هنگام صحبت با خود یا توصیف خود برای دیگران استفاده می‌کنید توجه کنید. ما اغلب نسبت به دیگران مهربان‌تر و سخاوتمندتر هستیم تا نسبت به خودمان.

منتقد درونی خود را بشناسید و آن را به چالش بکشید. بر پیام‌هایی که باعث می‌شود برای خودتان ارزش قائل شوید تمرکز کرده و پیام‌هایی را که باعث می‌شوند در مورد ارزش یا توانایی‌های خود منفی فکر کنید را رد کنید. تفکر خود را با خودگویی مثبت و تأیید خود مجدداً برنامه‌نویسی کنید.

قاطع‌تر باشید: یاد بگیرید که نیازهای خود را برآورده کنید. از اینکه به دیگران خواسته‌های خود را بگویید، یا با "نه" گفتن در پاسخ به درخواست‌هایی که دوست ندارید، احساس گناه نکنید.

تغییراتی در زندگی خود ایجاد کنید: به این فکر کنید که چه چیزهایی را می‌توانید تغییر دهید تا احساس شما نسبت به خودتان را بهبود بخشد. به‌عنوان‌مثال، ممکن است بخواهید در مطالعات، شغل یا روابط خود تغییراتی ایجاد کنید یا مهارت‌های جدیدی را توسعه دهید.

خود را با افراد و چیزهای مثبت احاطه کنید: وقت خود را با افرادی بگذرانید که شما را به‌خاطر آنچه که هستید دوست دارند. از افرادی که دائماً منفی یا منتقد هستند، دوری کنید. اما خود را از ارتباطات اجتماعی بنیادی محروم نکنید.

به خودتان پاداش دهید: هم‌زمان با تمرین ساختن عزت‌نفس، دستاوردهای خود را جشن بگیرید. زمانی را برای درمان خود به‌وسیله تجربیات و فعالیت‌هایی که برای آنها ارزش قائل هستید، اختصاص دهید.

 

با دیگران به اشتراک بگذارید: اگر می‌توانید به یک دوست خوب بگویید که در حال انجام چه‌کارهایی هستید. تشویق و بازخورد آنها در مورد تغییراتی که ایجاد می‌کنید می‌تواند انگیزه و پشتیبانی ارزشمندی برای شما باشد.

 

در راه ساختن عزت‌نفس خود، به دیگران نیز کمک کنید که ارزشمندی و شایستگی‌های خود را بشناسند.


بسیاری از افراد هنوز تفاوت بین اعتمادبنفس و عزت‌نفس را نمی‌دانند و این دو مفهوم را با هم اشتباه می‌کنند. اگر شما هم جز این دسته از افراد هستید، مقاله "تفاوت بین عزت‌نفس و اعتمادبنفس" را بخوانید